söndag 8 januari 2012

E-KO-LOGISKT

Det är mitt slagrop.
E-ko-logiskt!

Eller ännu hellre Demeter och KRAV.

Jag köper så mycket Demeter som jag kan. Resten KRAV, och i sista hand ekologiskt. Finns det inte eko, så går jag hellre hem utan.

Demeter har det högsta näringsinnehållet och är vänligast mot naturen.
Det är biodynamiskt odlat, ofta äldre (friskare) frön. Jorden är perfekt balanserad innan man sätter frön, vilket innebär att man aldrig överodlar eller utnyttjar naturen. Det är vårt renaste rena när det gäller livsmedel och absolut värt några extra kronor.

KRAV är också fin-fint. Det innebär förbud mot genmodifierade frön och foder (för djur). Dessutom är ingenting konstgödslat eller besprutat. Saker och ting får växa i sin egen takt och hinner anrikas i vitaminer och mineraler innan skörd. Det är en hop regler kring djurhållning, växtodling och livsmedelsförädling. Kalvar får till exempel gå med sina mödrar längre och höns måste få gå fritt och vara ute. För alla som har högre krav på sin mat och sin värld, helt enkelt. En svensk märkning!

Ekologiskt är också bra. Det är inte är lika kontrollerat som KRAV. Fastän det kan vara det "svagaste" märket, är det ljusår bättre än icke ekologiskt. Det ekologiska innebär också förbud mot genmodifierat, konstgödsel och bekämpningsmedel.

Betalar du några kronor mindre och köper oekologiskt?
I så fall släpar du egentligen hem mest vatten.
Det är mer cellulosa (bukfylla) och mindre näringsinnehåll. Mindre vitaminer per tugga.
Dessutom får du i dig genmodifierade grödor, som kroppen inte känner igen och som skapar irritation i din kropp. Det skapar sjukdom på sikt, precis som alla bekämpningsmedel i maten.

Nej, men så ska du väl inte ha det!
Jag tycker att du är värd att äta ekologiskt.
Din fina kropp ska ha det bästa.
Tycker inte du det?

Egentligen handlar det ju om prioriteringar.
Hellre toppenmat ett helt år, än några kvällar på krogen. Eller en resa för en person till Åre, tänker jag. För det är inte mer pengar än så på ett helt år...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar